четвер, 8 грудня 2016 р.

Міжнародний день захисту прав людини

10 грудня Україна і світ відзначають Міжнародний день захисту прав людини, який святкується за пропозицією Генеральної Асамблеї ООН на честь ухвалення 10 грудня 1948 року Загальної декларації прав людини яка проголосила рівність усіх жителів планети перед законом.
До поняття «Права людини» людство прийшло не відразу. Вперше про права особистості заговорили французькі просвітителі Вольтер і Жан Жак Руссо. Пройшло ще майже два сторіччя, перш ніж людство дозріло до поняття і прийняття загального кодексу прав людини. 10 грудня 1948 року Організація Об’єднаних Націй прийняла Загальну декларацію прав людини, що проголошує права особистості, цивільні і політичні права і свободи (рівність всіх перед законом, право кожного на свободу і особисту недоторканність, свободу совісті та інші). У Декларації заявлено також, що всі люди мають рівні права, які не залежать від їх особових відмінностей і від різниці в політичних системах їх країн. Декларація не носить обов’язкового характеру. В основу документа були покладені всі напрацювання людської думки, які були на той момент у даному питанні. Це був перший досвід колективної розробки універсального документа з прав людини.
Документ носить рекомендаційний характер, проте у багатьох державах ряд його положень закріплено законодавчо. У 1966 році Декларацію доповнили ще двома найважливішими Міжнародними пактами  про громадянські і політичні права, а також про економічні, соціальні і культурні права. Загальна декларація прав людини спонукала людство до розробки та укладення численних конвенцій, декларацій та протоколів з прав людини.
      Принципи Загальної декларації було взято багатьма державами до уваги при створенні Основного закону  Конституції, наша країна також не виняток. Український народ зробив свій гідний внесок у становлення прогресивних уявлень про права людини, створив низку яскравих взірців правової думки і нормотворення.
Одним із завдань Всеукраїнського тижня права є сприяння тому, щоб українці не лише розширювали свої правові знання, але й вчилися їх застосовувати. Відзначення Міжнародного дня прав людини сприяє підтримці важливих громадянських ініціатив, повазі та дотриманню законів, підвищенню правової культури населення. Для читачів нашої бібліотеки оформлені тематичні полиці: “Твої права - твій захист”, “Ти маєш право...”, “Мої права - це обов'язки інших. Права інших - це мої обов'язки”:




Немає коментарів:

Дописати коментар