пʼятницю, 1 квітня 2016 р.

Бібліотерапія у Міжнародний день сміху. Ендорфінні книжки

Чи знаєте ви, що у наш час люди сміються набагато менше, ніж сто років тому? Нам просто необхідно виправити цю прикру помилку, тож сьогодні, у Міжнародний день сміху, ми підготували для вас своєрідну бібліотерапію. Адже, що як не хороша книга може бути найкращим засобом відволікання від сумних думок та небажаних острахів. Література як зняття байдужості чи нетерплячості, така собі своєрідна терапію духу. У казках "1000 і одна ніч" є навіть епізод про те, як придворний лікар вилікував свого володаря, який страждав тяжкою хворобою і страхами тим, що прописав йому просто перегортати сторінки від книг. Ми, звісно, радимо вам не тільки гортати, а й читати. От і склали для вас перелік "ендорфінних" книжок, які є у нашій шкільній бібліотеці і як бонус невеличкий сміхопазл. Читайте, розгадуйте та усміхайтесь!
12 книг від нудьги і депресії
  1. Джером К. Джером «Троє в човні, не рахуючи собаки» - троє джентельменів, милий фокстер'єрчик Монморансі та подорож по Темзі. Смішні непорозуміння та кумедні ситуації, що й досі вражають читачів своєю оригінальністю. Класичний англійський гумор.
  2. Франсуа Рабле "Життя Гаргантюа і Пантагрюеля " - знаменита французька енциклопедія сміху. Своєрідна сатира на фантастику та героїчні стародавні рицарські романи.
  3. Марк Твен «Оповідання та памфлети, Пригоди Тома Соєра»,  «Янкі з Коннектікуту при дворі короля Артура». Марк Твен - це майстер не просто сміху, а найвищого його сорту. Це потік бурхливої та веселої енергії. Його гумор спрямований на подолання всього, що заважає людині.
  4. Джонатан Свіфт "Мандри Гуллівера" - книга, в якій яскраво і дотепно висміюються людські та суспільні вади.  На жаль, світ і люди в ньому майже не змінюються, тому «Мандри Ґуллівера» сприймаються актуально завжди і в кожній країні, зокрема і в нашій, і саме сьогодні. Британська енциклопедія, між іншим, вважає Свіфта найвидатнішим англомовним прозаїком-сатириком усіх часів. Хто ми, щоб з ними сперечатись? ;)
  5. Микола Гоголь та його "Ревізор". Микола Васильович є неперевершеним майстром сміху. Сюжети його творів мають дві властивості: вони носять у собі суспільну ідею і разом з тим мають комічну побудову. Він сміється над страшним, вульгарним, смішним, дурним, проте сміх його, як писав сам автор: « ... він добрий, він чесний цей сміх».
  6. Ярослав Гашек «Пригоди бравого солдата Швейка».
    Це історія талановитого саботажника, який став улюбленим героєм Чехії. Після призову в армію Швейк прикидається повним дурником і виконує накази, що йому віддаються з такою точністю, що приводить їх до абсурду. А насправді, кожна війна і є абсурд.
  7. Всеволод Нестайко «Тореадори з Васюківки» - важко знайти в нашій літературі щось настільки веселе, талановите й дотепне, як ця неперевершена книга. Недаремно «Тореадори з Васюківки» перекладено двадцятьма мовами і внесено до Особливо Почесного списку Андерсена як один з найвидатніших творів світової літератури для дітей.
  8. Ян Бжехва «Академія пана Ляпки» - весела й повчальна повість-казка відомого польського письменника про неймовірні пригоди хлопчика Адася Незгодки у фантастичній академії пана Ляпки.
  9. Остап Вишня «Вишневі усмішки» - насичені полтавським гумором розповіді піднімуть настрій не тільки запеклому любителю вибратися на прогулянку з рушницею, але і всім, хто любить природу. Вас чекає завзятий український гумор і веселі життєві історії.
  10. Ілля Ільф, Євген Петров «12 стільців». Це 2 генія світової літератури XX століття! Вони нам подарували книги, які можна перечитувати десятки разів і все життя розмовляти фразами їх них. Втім, багато хто саме так і поступають.
  11. Жан Батіст Мольєр «Комедії» - комічні епізоди, доброзичлива іронія, уїдлива сатира та гротеск. Недарма Мольєра називають батьком нової комедії.
  12. Астрід Ліндгрен «Пеппі Довгапанчоха», «Малий і Карлсон, що живе на даху» -  добрі, розумні, веселі історії про найкращих у світі бешкетників.

«Поговоримо про сміх» [Сміхопазл]

Немає коментарів:

Дописати коментар