понеділок, 7 грудня 2015 р.

Нові надходження в бібліотеку


Пропонуємо Вашій увазі нещодавні надходження у нашу бібліотеку. Близько 20 нових книг різноманітної тематики чекають на своїх читачів: видання з історії України та про сучасні події нашої країни, довідкові видання, поезія та твори письменників Тернопільщини. Усе для цінителів української культури:
Степан Бандера у документах радянських органів державної безпеки (1939-1959). – К.: ПП Сергійчук М.І., 2009., Т.1., Т.2., Т.3. У пропонованій збірці документів з колишніх таємних архівів розповідається про життя і діяльність Голови Революційного Проводу Організації Українських Націоналістів Степана Бандери, сто років від дня якого виповнилося 1 січня 2009 року. Видання розраховане на всіх, хто цікавиться постаттю Степана Бандери та історією українського національно-визвольного руху в ХХ столітті.
Роман Шухевич у документах радянських органів державної безпеки (1940-1950). – К.: ПП Сергійчук М.І., 2007., Т.1., Т.2. У пропонованій збірці документів з колишніх таємних архівів розповідається про життя і діяльність Головного командира Української Повстанської Армії Романа Шухевича, 100 років від дня якого виповнилося 30 червня 2007 року. Видання розраховане на всіх, хто цікавиться постаттю Романа Шухевича та історією українського національно-визвольного руху в ХХ столітті.
Патріарх Йосиф Сліпий у документах радянських органів державної безпеки (1939-1987). В двох томах. – К.: ПП Сергійчук М.І., 2012., Т.1., Т.2. Уперше публікуються документи радянських спецслужб, в яких зафіксовано сторінки життя і діяльності Патріарха Йосифа Сліпого, глави Української греко-католицької церкви.
Гуменюк М.В. Торкаюсь словом душі / М.В.  Гуменюк. – Тернопіль: ТзОВ «Терно-граф», 2015. – 112 с. Людська слабкість і сила духу, захоплення природою і осмислення своєї ролі цьому світі, тривога за події в Україні і усвідомлення невідворотності змін, віра у Творця і свої сили – основа поезії Марії Гуменюк. У збірці «Торкаюсь словом душі» автор звертається до читача із задушевною розмовою, відчуває вітер перемін, збирає по крупинках істину і розуміє, що у кожного вона своя, ділиться щемливими дороговказами у цьому дивному світі і дякує Слову. Книга розрахована на масового читача.


Український календар / І. Панчук. – Тернопіль: Підручники і посібники, 2014. – 224 с. Книга дає змогу день за днем відстежувати найважливіші події та ознайомлюватися з короткою інформацією про найвідоміших осіб в історії, науці, літературі, мистецтві, спорті України. Для вчителів, учнів, а також усіх, хто цікавиться історією та сьогоденням України.
Правовий та соціальний захист бійців АТО / Уклад. З.О. Гладчук. – вид. 3-є, перероб. й доповн. – Тернопіль, 2015. – 192 с. У третьому розширеному виданні подано зміни в чинному законодавстві та витяги з нормативно-правової бази України, що стосуються соціально-правового захисту учасників АТО станом на 30 липня 2015 р. Посібник призначений для використання учасниками АТО та їх родинами.
Дуда І.М. Тернопіль. 1540—1944. Історико-краєзнавча хроніка. Частина І. — Тернопіль: Навчальна книга—Богдан, 2010.— 296 с. Пропоноване видання — результат майже двадцятирічної праці автора. Весь інформаційний матеріал, почерпнутий із польських та українських, частково радянських і німецьких джерел, подано у вигляді історико-краєзнавчої хроніки. Перша частина доробку налічує дванадцять часових розділів та охоплює період від 1540 до 1944 року. Аналіз подій та коментарі до них зведені до мінімуму, однак вони відображають громадянську позицію автора. По-новому висвітлюються події Першої та Другої світових воєн. Вперше публікуються переліки посадників і почесних громадян Тернополя та синхронна таблиця вулиць міста. Монографія пройшла апробацію на сторінках міської газети “Тернопіль вечірній” у 1999-2002 роках. Для широкого кола тернополян та гостей міста, учнів, студентів і науковців, а також усіх, хто цікавиться історією рідного краю.
Пам’ятка для сімей військовослужбовців АТО. – Тернопіль: ТДМУ, 2015. – 32 с.
Шкільний словник наголосів української мови // уклад.: О. Давидова. – Тернопіль: Підручники і посібники, 2012. – 352 с. У «Шкільному словнику наголосів української мови» подані слова, наголошування яких викликає певні труднощі. Для школярів, учителів української словесності, студентів-філологів, а також для всіх, хто не байдужий до української мови.
Шкільний орфографічний словник української мови / уклад.: Л. Олійник – Тернопіль: Підручники і посібники, 2015. – 352 с. У «Шкільному орфографічному словнику» подано слова, правопис яких викликає певні труднощі. Для школярів, учителів словесності, студентів-філологів, а також для всіх, хто не байдужий до української мови.
Шкільний словник іншомовних слів // Укладач О. Давидова. – Тернопіль: Підручники і посібники. Словник містить понад 4000 слів та усталених висловів, у різний час запозичених українською мовою з інших мов, а також слів, утворених з елементів давньогрецької та латинської мов. Словник охоплює загальновживану лексику, поширені терміни і термінологічні словосполучення з різних галузей знань. Кожне слово супроводжується етимологією (походженням) та тлумаченням. Для учнів  вчителів загальноосвітніх шкіл, студентів та викладачів ліцеїв, коледжів.
Гап'юк, Ярослав Федорович. На вістрі боротьби за незалежну Україну : Терноп. міська Рада першого демократ. скликання 1990-1994 рр. / Ярослав Федорович Гап'юк, Степан Михайлович Оконський, Павло Васильович Сливка.– Тернопіль : Підручники і посібники, 2013. – 200с. У книзі описано події, пов’язані з діяльністю Тернопільської міської ради у 1990-1994 рр. Поді та факти подано у вигляді розповідей очевидців, спогадів документів, оцінних суджень з погляду сьогодення. Книга буде цікавою людям середнього і старшого віку, які, читаючи її, повернуться у свою молодість — буремні дев’яності роки, молодші читачі теж знайдуть багато корисного для себе, ознайомлюючись із гостросюжетними подіями, оголеною правдою тих років.
Сорока П. Симфонія Петриківського лісу / Петро Сорока. – Львів: Апріорі, 2015. – 312 с. Головний герой цієї книги – пейзаж, що владарює безроздільно.
Тарас Шевченко у пам’яті поколінь (1814-2014). – Тернопіль,2014. Книга про генія українського народу охоплює багатогранну його творчість, а також пошанування Великого Кобзаря як в Україні, так і в світі – українською та англійською мовами. Особливо помітними є розділи про родовід генія, вислови про нього видатних людей світу, а також висвітлення Шевченкіани у філателії, грошових знаках, монетах і медалях, світлинах, народній творчості. У повно колірному виданні досить вдало скомпонована галерея світових пам’ятників Шевченкові, передано його дружбу із кобзарями і побратимами, відомими художниками. Чи не вперше читачі дізнаються про самоспалення справжнього патріота у Каневі, біля могили Шевченка, - проти зросійщення України. Ця книга розрахована на широке коло читачів – як поціновувачів його ідей, так і кожного школяра, студента, вчителя, політика – та для популяризації Кобзаря у світі.

Немає коментарів:

Дописати коментар